[xyz-ihs snippet=”pop-up”]Vajcia patria do úzkej kategórie, ktorá je vyhradená pre „superpotraviny“. Sú plné živín, z ktorých niektoré v modernej strave úplne absentujú. Teraz vám chceme ponúknuť 10 zdravotných výhod vajec, ktoré boli potvrdené v odborných štúdiách, ale aj bežnými ľuďmi.
1. Vajcia sú neuveriteľne výživné
Medzi najvýživnejšie potraviny na svete patria práve vajíčka. Celé vajce obsahuje všetky živiny potrebné na to, aby premenili jedinú bunku na kuriatko.
Jedno veľké varené vajce obsahuje:
- Vitamín A: 6% ODD (odporúčanej dennej dávky)
- Kyselina listová: 5% ODD
- Vitamín B5: 7% ODD
- Vitamín B12: 9% ODD
- Vitamín B2: 15% ODD
- Fosfor: 9% ODD
- Selén: 22% ODD
Okrem toho tu majú zastúpenie aj vitamín D, E, K, B6, vápnik a zinok. Väčšie vajce dodá organizmu 77 kalórií, 6g bielkovín a 5g zdravých tukov. Vo vajíčkach dominujú taktiež rôzne ďalšie stopové prvky, ktoré sú dôležité pre zdravie. Obsahujú trochu z takmer každej živiny, ktorú potrebujeme. Vajcia obohatené o omega-3 (prípadne podstielkové vajcia) sú na tom ešte lepšie. Majú viac omega-3 a oveľa vyššie hodnoty vitamínov A, E.
2. Vajcia majú vysoký obsah cholesterolu, ale…
Je naozaj pravda, že vajcia majú vysoký obsah cholesterolu. V skutočnosti obsahuje jedno vajce 212 mg, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky 300 mg. Avšak, je dôležité pamätať si, že cholesterol v strave nemusí nutne zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi. Pečeň produkuje denne veľké množstvo cholesterolu. Keď jeme viac vajec, pečeň začne produkovať cholesterolu menej, takže sa to vyrovná.
U 70% ľudí nebol dokázaný žiaden vplyv medzi spotrebou vajec a nárastom cholesterolu. U ostatných 30% mierne zvýšil príjem vajec celkový a LDL cholesterol (výnimku tvoria ľudia s genetickými poruchami /familiárna hypercholesterolémia, typ génu ApoE4/, ktorí musia minimalizovať spotrebu vajec alebo sa im úplne vyhnúť).
3. Vajcia zvyšujú dobrý HDL cholesterol
HDL je skratka pre lipoproteín s vysokou hustotou, častejšie označovaný ako „dobrý“ cholesterol. Ľudia s vyššou hladinou HDL trpia zvyčajne nižším rizikom srdcových ochorení, mŕtvice a rôznymi ďalšími zdravotnými problémami. Konzumácia vajec je skvelý spôsob, ako zvýšiť HDL vo svojom tele.
V jednej štúdii sa zistilo, že už 2 vajcia denne požívané počas 6 týždňov zvýšili hladinu HDL o 10 %.
4. Vajcia obsahujú cholín
Cholín je živina, o ktorej väčšina ľudí ani nevie, že existuje a trpí jej nedostatkom. Napriek tomu je to nesmierne dôležitá látka, často spájaná s vitamínmi skupiny B.
Cholín sa nachádza v bunkových membránach a slúži aj pri produkcii signálnych molekúl v mozgu. Prieskumy ukázali, že asi 90 % ľudí v USA má nižšiu hodnotu cholínu než sa odporúča. Celé vajcia sú pritom vynikajúcim zdrojom cholínu. Jedno vajce obsahuje viac ako 100 mg tejto veľmi dôležitej živiny.
5. Vajcia menia štruktúru LDL cholesterolu
LDL cholesterol je všeobecne známy ako „zlý“ cholesterol. Vysoká hladina LDL cholesterolu úzko súvisí so zvýšeným rizikom ochorenia srdca. Ľudia si ale zväčša neuvedomujú, že existujú podtypy LDL, ktoré sa dajú rozlíšiť podľa veľkosti častíc. Vyskytujú sa malé, husté LDL častice a potom veľké LDL častice.
Mnohé štúdie preukázali, že ľudia, ktorí majú predovšetkým malé LDL častice, podliehajú vyššiemu riziku srdcových ochorení ako ľudia, ktorí majú väčšinou veľké LDL častice. Aj keď vajcia majú tendenciu mierne zvýšiť hladinu LDL cholesterolu u niektorých ľudí, je dokázané, že často menia len malé častice LDL na veľké, čo je v podstate zasa len dobre.
6. Vajcia obsahujú luteín a zeaxantín
Jedným z dôsledkov starnutia je zhoršovanie zraku. Existuje však niekoľko živín, ktoré pomáhajú proti niektorým z degeneratívnych procesov vplývajúcich na náš zrak.
Najdôležitejšie z nich sú luteín a zeaxantín, silné antioxidanty, ktoré majú tendenciu hromadiť sa v sietnici oka. Štúdie ukazujú, že konzumácia dostatočného množstva týchto živín môže výrazne znížiť riziko šedého zákalu a makulárnej degenerácie, čo sú dve veľmi bežné očné poruchy.
Žĺtky obsahujú veľké množstvo luteínu a zeaxantínu. V jednej kontrolovanej štúdii subjekty jedli len 1,3 žĺtka denne a za 4 týždne sa už dalo pozorovať zvýšenie hladiny luteínu o 28-50% a zeaxantínu o 114 až 142%.
Vajcia obsahujú tiež vysoký podiel vitamínu A, ktorý si taktiež zaslúži pozornosť. Jeho nedostatok je totiž najčastejšou príčinou slepoty vo svete.
7. Vajcia obohatené o omega – 3
Nie všetky vajcia sú si rovné. Zloženie živín v nich sa líši v závislosti od toho, ako boli kŕmené a chované sliepky, ktoré ich zniesli. Vajcia od sliepok, ktoré sú chované na pastvinách alebo krmivom obohateným o omega-3 majú tendenciu mať oveľa vyššie hodnoty omega-3 mastných kyselín. Omega-3-mastné kyseliny znižujú hladinu triglyceridov, čo je dobre známy rizikový faktor pre ochorenia srdca.
Štúdie ukazujú, že konzumácia omega-3 obohatených vajec je veľmi účinná pri znižovaní triglyceridov v krvi. Konzumácia 5 takýchto vajec týždenne po dobu 3 týždňov znižuje hladinu triglyceridov o 16 až 18 %.
8. Vajcia obsahujú kvalitnú bielkovinu
Proteíny sú základnými stavebnými kameňmi ľudského tela. Tvoria všetky druhy tkanív a molekúl. Dostatok bielkovín v strave je veľmi dôležitý. Štúdie ukazujú, že odporúčané množstvo je v súčasnej dobe dosť zanedbávané. Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín a veľké vajce ich obsahuje až 6 gramov. Ide o skutočne kvalitnú bielkovinu so všetkými esenciálnymi aminokyselinami v správnych pomeroch.
Vajcia obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny v správnom pomere a naše telá sú ideálne vybavené na to, aby ich plne využili. Jesť dostatok bielkovín môže pomôcť pri chudnutí, náraste svalovej hmoty, znížení krvného tlaku a optimalizovaní zdravia kostí.
9. Vajcia nezvyšujú riziko srdcových ochorení, ba môžu znížiť riziko mŕtvice
Mnoho rokov boli vajcia nespravodlivo démonizované, a to kvôli cholesterolu v nich, ktorý sa pokladal za zlý pre srdce.
Mnohé štúdie publikované v posledných rokoch skúmali vzťah medzi spotrebou vajec a rizikom vzniku srdcových ochorení. V jednom prehľade 17-tich štúdií s 263.938 účastníkmi nebol zistený žiadny vzťah medzi spotrebou vajec a srdcovým ochorením alebo cievnou mozgovou príhodou. Mnoho ďalších štúdií vedie k rovnakému záveru.
Avšak, napr. ľudia s diabetom, ktorí jedia vajcia, trpia zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Či vajcia skutočne spôsobujú zvýšené riziko, tak to nie je známe, pretože tieto typy štúdií môžu zobraziť iba štatistickú asociáciu. Nemôžu dokázať, že to spôsobili práve vajcia.
10. Vajcia vás zasýtia tak, že budete jesť menej
Vajcia sú neuveriteľne sýte. Vlastne všetky potraviny bohaté na bielkoviny vyvolávajú pocit plnosti. Vajcia majú vysoké skóre na stupnici indexu sýtosti, ktorý meria schopnosť potravín indukovať pocit plnosti a následné zníženie potreby kalorického príjmu.
V jednej štúdií konzumovalo na raňajky 30 žien s nadváhou vajcia namiesto bagety, čo u nich dokázateľne zvýšilo pocity plnosti a automaticky potrebovali v najbližších 36 hodinách prijať menej kalórií.
V inej štúdii nahradenie bagiet na raňajky vajcami spôsobilo významný úbytok hmotnosti v časovom intervale 8 týždňov.
Zapamätajte si:
Štúdie jasne ukazujú, že jesť až 3 celé vajcia denne je úplne bezpečné.
Neexistuje žiadny dôkaz, že viac vajec denne škodí, ale nie je dokázaný ani opak.
Pravdou ostáva, že vajcia sú do značnej miery perfektné prírodné jedlo.
Netreba zabúdať ani na to, že nie sú drahé, sú jednoduché na prípravu, hodia sa takmer ku všetkému a chutia úžasne.
Zdroj:
http://authoritynutrition.com/10-proven-health-benefits-of-eggs/
Foto:
© Ruslan Nassyrov | Dreamstime.com
Obrázok s povolením artur84 dostupný na FreeDigitalPhotos.net
Obrázok s povolením Kamnuan dostupný na FreeDigitalPhotos.net
Obrázok s povolením rakratchada dostupný na FreeDigitalPhotos.net