výživová pyramída 2005

Ako sa rodila výživová pyramída?

[xyz-ihs snippet=”pop-up”]Pohľad na zdravú výživu a jej význam sa v priebehu posledných rokov veľmi intenzívne mení. Odborníci upravujú odporúčania na základe stále nových poznatkov vyplývajúcich z mnohých odborných štúdií.

Pomocou jednoduchej pomôcky sa snažia sprostredkovať základné a aktuálne pravidlá pre zdravú výživu.

Prvá výživová pyramída

Touto pomôckou je výživová pyramída, ktorá bola prvýkrát verejne publikovaná v roku 1974 švédskou šéfkuchárkou Anna-Brit Angsäter. Už dva roky predtým  vypracovala  Švédska národná rada pre zdravie a dobré životné podmienky myšlienku tzv.  základných potravín.

Tie boli lacné i výživné a tzv. „doplnkové potraviny“ mali doplniť živiny chýbajúce v základných potravinách.  Graficky boli odporúčania  spracované do „diétneho kruhu“.

Výživová pyramída postavená na vedeckých poznatkoch

Odvtedy rôzne orVýživová pyramídaganizácie i krajiny vypracovali rôzne varianty výživovej pyramídy. Napr. v USA  bola výživová pyramída vypracovaná až v roku 1992 (Ministerstvom poľnohospodárstva), ktorá už však predstavovala tzv. vedeckú verziu.

Bol to jeden z najrozšírenejších modelov výživovej pyramídy – rozdelený do šiestich horizontálnych častí.

Základňu (prvé poschodie) pyramídy tvoril chlieb, cestoviny a ostatné cereálie v odporučenej dávke 6-11 porcií.

Druhé poschodie bolo rozdelené na dve rovnaké časti, 3-5 odporučených porcií zeleniny a 2-4 odporučené dávky ovocia.

Tretie poschodie tvorili opäť dve rovnaké časti, 2-3 porcií mliečnych výrobkov a 2-3 porcie tvorené širšou skupinou potravín: mäso, hydina, ryby, strukoviny, vajíčka a orechy.

Vrchol pyramídy bol pridelený „nežiaducim“ potravinám – tuky, oleje, cukor.

Moderné prístupy vo výživovej pyramíde

výživová pyramída 2005Tento variant výživovej pyramídy bola aktualizovaná v roku 2005.

V novej tzv. „Mojej pyramíde“  sa zmenilo členenie výživových zložiek z horizontálneho na vertikálne.

Veľkou zmenou bolo pridanie nepotravinovej zložky – aktívneho pohybu ako dôležitej súčasti zdravej výživMy Platey.

Najnovšia aktualizácia z roku 2011 priniesla namiesto klasickej výživovej pyramídy tzv. „Môj tanier“, ktorý vizualizuje zloženie našej stravy na odporúčané výživové zložky priamo na tanieri.

Jedným z najmodernejších prístupov je tzv. Okinawská pyramída, ktorá sa riadi tzv. „kalorickou hustotou“ a množstvom odporúčaných kalórií na gram potraviny.

Okinawská výživová pyramída

Hoci sa v histórii vývoja výživovej pyramídy odzrkadlilo viacero prístupov, spoločným znakom každej novej varianty bolo zapracovanie nových odborných poznatkov z oblasti vplyvu výživy na zdravie a vitalitu človeka.

Koncept jedného z posledných variantov – tzv. Okinawskej výživovej pyramídy vychádza z poznatkov získaných z 25-ročného výskumu a filozofie zdravého manažovania hmotnosti človeka na základe tzv. kalorickej hustoty.

Výživová pyramída a stravovacie návyky

okinawská výživová pyramídaPráve Okinawská pyramída do istej miery prispôsobuje výživovú pyramídu individuálne pre každého človeka, na základe jeho stravovacích návykov – zjesť také množstvo potravín, aby sme sa cítili nasýtení a v pohode – a nepociťovať hlad

Na základe tejto filozofie Okinawská výživová pyramída odporúča jesť dostatok, ale viac potravín s nižšou kalorickou hustotou a menej potravín s vysokou kalorickou hustotou, čo vedie k príjmu viac potravín ale menej kalórií.

Pričom sa predpokladá individuálna kontrola nad množstvom kalórií, ktoré prijímame v strave.

Kalorickú hustotu si vypočítame ako presné množstvo kalórií na danú porciu. Ak má napríklad potravina na 100g 150 kalórií, v 200 gramovej porcii tejto potraviny prijmeme 300 kalórií.

Ako vyzerá Okinawská výživová pyramída?

Je graficky spracovaná do pyramídy so štyrmi základným horizontálnymi časťami.pyramída kalorickej hustoty

Základňu tvoria potraviny s nízkym indexom kalorickej hustoty – 0 až 0,7. Tieto potraviny môžeme jesť v podstate bez obmedzenia množstva. Patria sem napríklad: ovocie, zelenina, huby, klíčky, nízkotučný tofu syr, sójové mlieko, odtučnené mlieko, polievky vývarového typu, zelená fazuľka, salsa, morské riasy.

Druhé poschodie tvoria potraviny s indexom kalorickej hustoty 0,8 až 1.5. Tieto potraviny by sme mali jesť s mierou. Patria sem ryby s bielym mäsom, varené strukoviny, nízkotučný jogurt, varené celozrnné cestoviny, ryža, morčacie prsia, sladké zemiaky, morské plody.

Tretie poschodie patrí potravinám s indexom kalorickej hodnoty 1,6 až 3, pri ktorých by sme mali sledovať už aj veľkosť jednotlivej porcie. Patria sem chlieb a pečivo, ryby s červeným mäsom, tučné ryby, rôzne druhy chudého mäsa, humus, sójová zmrzlina alebo sójový syr.

Vrchol Okinawskej pyramídy tvoria potraviny s vysokým indexom kalorickej hustoty, v rozmedzí 3,1 až 9! Tieto by sme mali konzumovať veľmi striedmo. Patria sem potraviny ako syr, koláčiky, tmavá čokoláda, oriešky či olej.


Zdroj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Food_guide_pyramid

http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html

Fotky:

http://www.choosemyplate.gov/

http://www.foodpyramid.com/mypyramid/

http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html

 

Páči sa Vám článok? Pokojne ho zdieľajte...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *