[xyz-ihs snippet=”pop-up”]Pohľad na zdravú výživu a jej význam sa v priebehu posledných rokov veľmi intenzívne mení. Odborníci upravujú odporúčania na základe stále nových poznatkov vyplývajúcich z mnohých odborných štúdií.
Pomocou jednoduchej pomôcky sa snažia sprostredkovať základné a aktuálne pravidlá pre zdravú výživu.
Prvá výživová pyramída
Touto pomôckou je výživová pyramída, ktorá bola prvýkrát verejne publikovaná v roku 1974 švédskou šéfkuchárkou Anna-Brit Angsäter. Už dva roky predtým vypracovala Švédska národná rada pre zdravie a dobré životné podmienky myšlienku tzv. základných potravín.
Tie boli lacné i výživné a tzv. „doplnkové potraviny“ mali doplniť živiny chýbajúce v základných potravinách. Graficky boli odporúčania spracované do „diétneho kruhu“.
Výživová pyramída postavená na vedeckých poznatkoch
Odvtedy rôzne organizácie i krajiny vypracovali rôzne varianty výživovej pyramídy. Napr. v USA bola výživová pyramída vypracovaná až v roku 1992 (Ministerstvom poľnohospodárstva), ktorá už však predstavovala tzv. vedeckú verziu.
Bol to jeden z najrozšírenejších modelov výživovej pyramídy – rozdelený do šiestich horizontálnych častí.
Základňu (prvé poschodie) pyramídy tvoril chlieb, cestoviny a ostatné cereálie v odporučenej dávke 6-11 porcií.
Druhé poschodie bolo rozdelené na dve rovnaké časti, 3-5 odporučených porcií zeleniny a 2-4 odporučené dávky ovocia.
Tretie poschodie tvorili opäť dve rovnaké časti, 2-3 porcií mliečnych výrobkov a 2-3 porcie tvorené širšou skupinou potravín: mäso, hydina, ryby, strukoviny, vajíčka a orechy.
Vrchol pyramídy bol pridelený „nežiaducim“ potravinám – tuky, oleje, cukor.
Moderné prístupy vo výživovej pyramíde
Tento variant výživovej pyramídy bola aktualizovaná v roku 2005.
V novej tzv. „Mojej pyramíde“ sa zmenilo členenie výživových zložiek z horizontálneho na vertikálne.
Veľkou zmenou bolo pridanie nepotravinovej zložky – aktívneho pohybu ako dôležitej súčasti zdravej výživy.
Najnovšia aktualizácia z roku 2011 priniesla namiesto klasickej výživovej pyramídy tzv. „Môj tanier“, ktorý vizualizuje zloženie našej stravy na odporúčané výživové zložky priamo na tanieri.
Jedným z najmodernejších prístupov je tzv. Okinawská pyramída, ktorá sa riadi tzv. „kalorickou hustotou“ a množstvom odporúčaných kalórií na gram potraviny.
Okinawská výživová pyramída
Hoci sa v histórii vývoja výživovej pyramídy odzrkadlilo viacero prístupov, spoločným znakom každej novej varianty bolo zapracovanie nových odborných poznatkov z oblasti vplyvu výživy na zdravie a vitalitu človeka.
Koncept jedného z posledných variantov – tzv. Okinawskej výživovej pyramídy vychádza z poznatkov získaných z 25-ročného výskumu a filozofie zdravého manažovania hmotnosti človeka na základe tzv. kalorickej hustoty.
Výživová pyramída a stravovacie návyky
Práve Okinawská pyramída do istej miery prispôsobuje výživovú pyramídu individuálne pre každého človeka, na základe jeho stravovacích návykov – zjesť také množstvo potravín, aby sme sa cítili nasýtení a v pohode – a nepociťovať hlad
Na základe tejto filozofie Okinawská výživová pyramída odporúča jesť dostatok, ale viac potravín s nižšou kalorickou hustotou a menej potravín s vysokou kalorickou hustotou, čo vedie k príjmu viac potravín ale menej kalórií.
Pričom sa predpokladá individuálna kontrola nad množstvom kalórií, ktoré prijímame v strave.
Kalorickú hustotu si vypočítame ako presné množstvo kalórií na danú porciu. Ak má napríklad potravina na 100g 150 kalórií, v 200 gramovej porcii tejto potraviny prijmeme 300 kalórií.
Ako vyzerá Okinawská výživová pyramída?
Je graficky spracovaná do pyramídy so štyrmi základným horizontálnymi časťami.
Základňu tvoria potraviny s nízkym indexom kalorickej hustoty – 0 až 0,7. Tieto potraviny môžeme jesť v podstate bez obmedzenia množstva. Patria sem napríklad: ovocie, zelenina, huby, klíčky, nízkotučný tofu syr, sójové mlieko, odtučnené mlieko, polievky vývarového typu, zelená fazuľka, salsa, morské riasy.
Druhé poschodie tvoria potraviny s indexom kalorickej hustoty 0,8 až 1.5. Tieto potraviny by sme mali jesť s mierou. Patria sem ryby s bielym mäsom, varené strukoviny, nízkotučný jogurt, varené celozrnné cestoviny, ryža, morčacie prsia, sladké zemiaky, morské plody.
Tretie poschodie patrí potravinám s indexom kalorickej hodnoty 1,6 až 3, pri ktorých by sme mali sledovať už aj veľkosť jednotlivej porcie. Patria sem chlieb a pečivo, ryby s červeným mäsom, tučné ryby, rôzne druhy chudého mäsa, humus, sójová zmrzlina alebo sójový syr.
Vrchol Okinawskej pyramídy tvoria potraviny s vysokým indexom kalorickej hustoty, v rozmedzí 3,1 až 9! Tieto by sme mali konzumovať veľmi striedmo. Patria sem potraviny ako syr, koláčiky, tmavá čokoláda, oriešky či olej.
Zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_guide_pyramid
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html
Fotky:
http://www.choosemyplate.gov/
http://www.foodpyramid.com/mypyramid/
http://okinawa-diet.com/okinawa_diet/okinawa_diet_food_pyramid.html