chlorella

Chlorella je malý zázrak prírody a veľký dar pre ľudstvo

[xyz-ihs snippet=”pop-up”]Chlorella je jednobunková zelená riasa, ktorá sa už desaťročia využíva ako prírodný výživový doplnok. Má množstvo vlastností, ktoré sú v oblasti našej výživy a vplyvu na kvalitu života vysoko cenené.

Vo svete vedeckých faktov neustále pribúdajú ďalšie štúdie a poznatky, ako môže chlorella priaznivo ovplyvniť naše zdravie a celkovú kondíciu.

Chlorella je skutočná superpotravina

Tento titul si práve chlorella zasluhuje v plnej miere. Predstavuje totiž unikátny prírodný zdroj živín v enormnej koncentrácii. Napríklad obsah bielkovín dosahuje hodnotu priemerne 60%. Keďže je chlorella zelená riasa, vyznačuje sa schopnosťou fotosyntézy – s čím úzko súvisí vysoký obsah chlorofylu (cca 2-3%).

Jediná bunka chlorelly obsahuje celý komplex prírodných živín, tak, ako ich príroda sama “namiešala”. Okrem makroživín ako bielkoviny, cukry a tuky (prevažne zdravé nenasýtené mastné kyseliny) obsahuje celé spektrum mikroživín – vitamínov a minerálnych látok. Chlorella je považovaná za výborný zdroj vitamínov ako vitamín C, E, K, vitamínov skupiny B a minerálnych látok ako draslík, fosfor, horčík, jód, mangán, zinok, železo či vápnik. Vysoko cenený je aj obsah fytonutrientov – rastlinných výživných látok ako farbivá či enzýmy.

Ďalšie informácie o Chlorelle nájdete aj v obchode Zelený život >>

Toto komplexné zloženie robí z chlorelly ideálny doplnkový zdroj živín v našej strave. Hlavne z pohľadu nutričnej dostatočnosti. Podľa štatistík WHO – svetovej zdravotníckej organizácie, trpia aj obyvatelia vyspelých krajín podvýživou niektorých mikroživín. K nim patrí napríklad železo, vitamín C, vitamín B12, vitaním D, kyselina listová či vápnik. Predpokladá sa, že v skutočnosti len málo ľudí dodržiava nutričné odporúčanie skonzumovať denne 400g čerstvého ovocia a zeleniny ako základ zdravej, pestrej a vyváženej stravy.

chlorella

V dnešnej hektickej dobe je veľmi ťažké sa zdravo stravovať, nie vždy sa nám darí držať pod kontrolou to, čo jeme, ako jeme a koľko jeme. Moderný životný štýl na jednej strane nám prináša mnohé výhody, ale na druhej strane nám z pohľadu hlavne zdravia veľmi neprospieva. Či už máme na mysli skoro sústavný stres, málo pohybu alebo na znečistené životné prostredia, všetky tieto faktory majú na nás negatívny vplyv. Pomaly zabúdame na tradičné jedlá a spracované potraviny, polotovary či fast food jedlá, teda jedlá rýchleho občerstvenia dnes už patria k úplne bežnému spôsobu stravovaniu. Veľmi často sú však nutrične nevyvážené – zvyšujú príjem nezdravých tukov a cukrov – pričom obsahujú minimum vitamínov, ďalších mikroživín a nutrične významných látok ako napríklad enzýmov.

Dodržať odporúčanú dennú dávku čerstvého ovocia a zeleniny – 400g každý deň je pre väčšinu z nás nesplniteľná úloha. Alternatívnou cestou alebo vhodnou suplementáciou, čiže doplnením stravy môžu byť doplnky výživy, spomedzi ktorých sú najlepšou voľbou čisté prírodné produkty. Práve tie totiž prinášajú nielen prírodné zdroje živín, ale zachovávajú ich biologickú využiteľnosť pre organizmus. Medzi najmodernejšie a možno povedať i najkvalitnejšie patria tzv. zelené potraviny. Špičková technológia spracovania umožňuje využívať aj netradičné, zato veľmi bohaté nutričné zdroje živín tak, ako ich príroda vytvorila. V takej forme, ako dokáže naše telo prijať a využiť.

K špičke zelených potravín patrí chlorella – zelená jednobunková riasa. Jej unikátne postavenie v prírodných doplnkoch výživy pramení v tom, že sa spracováva celá bunka chlorelly, teda celý organizmus. Získavame tak unikátnu prírodnú kombináciu všetkých živín v komplexnej podobe, teda spolu s komplexným pôsobením všetkých prírodných faktorov.

Chlorella a jej účinky

chlorella2Základnou charakteristikou výživových doplnkov z chlorelly je vyváženie a doplnenie živín na dennej báze. Keďže samotná chlorella je jednobunkový organizmus, poskytuje živiny na 100% prírodnej báze – v prirodzenej a naším telom využiteľnej forme.

Dôsledná výživa je totiž základným predpokladom pre udržanie dobrého zdravia a všetkých funkcií organizmu. Zvlášť významnú úlohu zohráva výživa v určitých stavoch organizmu, alebo špecifických situáciách. Napríklad jedna odborná štúdia naznačila, že chlorella môže mať veľmi priaznivé účinky na hustotu kostí u žien po menopauze[1]. Iná štúdia poukázala, že chlorella má preventívne pôsobenie pred vznikom tehotenskej anémie a tehotenstvom vyvolanej hypertenzie (vysoký krvný tlak)[2].

Chlorelle sa v ľudovej a alternatívnej medicíne pripisujú rôzne priaznivé účinky, ako sú:

  • posilnenie imunity
  • zníženie oxidačného stresu a zlepšenie oxidačnej aktivity
  • detoxikácia organizmu
  • podpora acidobázickej rovnováhy organizmu
  • podpora črevného zdravia a trávenia
  • zlepšenie celkovej vitality organizmu

Hoci sa ľudové liečiteľstvo opiera o priame skúsenosti a pozorovania v priebehu niekoľkých generácií, v medicíne nemá plnohodnotné postavenie. Priaznivé účinky užívania chlorelly sú preto stále intenzívne študované mnohými odborníkmi z rôznych odborov medicíny. Mnohé štúdie naznačujú, že chlorella môže mať pre nás skutočne priaznivé účinky!

chlorella edit

Užívanie chlorelly a odborné štúdie

Medzi popredné všeobecne prospešné účinky, ktorými sa chlorella vyznačuje patrí podpora celkovej vitality organizmu. Ako odhalili výsledky testu núteného plávania myší, užívanie chlorelly zlepšilo biochemické parametre krvi, ktoré sú priamo spájané s fyzickou únavou[3]. Užívanie chlorelly malo tiež priaznivé účinky na kvalitu života a vitalitu pacientok s rakovinou prsníka[4].

Viacero štúdií tiež smeruje k odporúčaniu, že užívanie chlorelly by malo byť súčasťou starostlivosti o zdravé srdce[5]. Podľa výsledkov odbornej štúdie, ktorá bola v roku 2014 zverejnená v Nutrition Journal naznačuje, že denný doplnok stravy v podobe chlorella produktu znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi [6]. Najnovšie poznatky naznačujú, že tieto účinky môžu byť v spojení so zvýšenou hladinou karotenoidov v krvnom sére.

Užívanie chlorelly a imunita

Ďalšie štúdie naznačujú priamy vplyv na imunitný systém, detoxikáciu a zlepšenie antioxidačnej aktivity organizmu. Podľa štúdie na myšiach, užívanie chlorelly priamo stimuluje aktivitu imunitného systému – konkrétne T-buniek a makrofágov[7]. Činnosť špecifických buniek imunitného systému sa môže po ôsmych týždňoch užívania chlorelly zvýšiť až o 127%[8].

Užívanie chlorelly a antioxidanty

Užívanie chlorelly tiež ovplyvňuje antioxidačnú aktivitu v organizme. Chlorella prirodzene zvyšuje množstvo antioxidantov v tele. Skupina fajčiarov mala po dennom užívaní chlorelly o 44,4% vyššie hladiny vitamínu C a o 15,7% vyššie hladiny vitamínu E v krvi [9]. Oba vitamíny pritom patria medzi najznámejšie antioxidanty. Vedci tiež pozorovali zvýšenú aktivitu antioxidačných enzýmov katalázy a superoxid-dismutázy.

Užívanie chlorelly a detoxikácia

 

chlorela 3

Chlorella nachádza svoje pevné miesto aj v detoxikácii organizmu. Podľa niektorých štúdii dokáže eliminovať vstrebávanie ťažkých kovov do tela. Predpokladá sa, že je tomu vďaka chemickému nahradzovaniu horčíka v chlorofyle ťažkými kovmi[10]. Testy na potkanoch preukázali nižšie hladiny kadmia v tkanivách a vyššie hladiny vo výkaloch pri tých zvieratách, ktoré dostávali do krmiva aj chlorellu[11]. Chlorella nás dokáže ochraňovať aj pred takými toxínmi ako sú dioxíny či metylortuť. Je schopná znižovať prenos toxínov z matky na plod počas gravidity a tiež znižuje množstvo týchto toxínov v materskom mlieku[12]

Chlorella: Kvalita a cena produktov

Na trhu existuje niekoľko rôznych druhov produktov riasy chlorelly, rôznych značiek a samozrejme je aj rôzna ich cena. Najlepším spôsobom, ako získať čo najvyšší benefit z užívania chlorelly je staviť na najvyššiu možnú kvalitu produktu. Rozdiely v nutričných zložkách produktov chlorelly môžu byť skutočne obrovské. Napríklad obsah bielkovín môže kolísať v rozmedzí 7 – 88%! Inak to nie je ani pri ostatných nutričných zložkách.

Na kvalitu samotných produktov chlorelly má vplyv niekoľko zásadných faktorov: druh chlorelly, spôsob pestovania a spôsob spracovania chlorelly. Následne sa od týchto faktorov odvíja aj cena chlorelly, avšak vždy je potrebné sústrediť sa na faktory kvality.

Chlorella a stráviteľnosť

Jednobunková riasa chlorella sa vyznačuje pevnou bunkovou stenou, ktorá obsahuje asi 80% sacharidov, vrátane celulózy. Pre človeka je táto bunková stena nestráviteľná a bez jej narušenia je vnútorný výživný obsah bunky pre organizmus biologicky nedostupný. Preto je z hľadiska kvality chlorelly (a tým aj ceny, ktorú pri kúpe vynaložíme) významným faktorom tzv. stráviteľnosť. Tá sa dosahuje vhodným výberom druhu. Chlorella vulgaris má oproti druhu Chlorella pyrenoidosa prirodzene tenšiu bunkovú stenu.

Na kvalitu chlorelly má vplyv aj spôsob pestovania. Tzv. fotoautotrofná kultivácia predstavuje pestovanie v otvorených rybníkoch a nádržiach. Toto prostredie je silne ovplyvnené prostredím a vonkajšími faktormi. Iný spôsob pestovania chlorelly je tvz. heterotrofný – v sterilných nádržiach s konštantnými podmienkami. Tieto “komfortnejšie” podmienky okrem iného produkujú chlorellu s tenšou bunkovou stenou.

Cena produktov chlorelly pestovanej heterotrofným spôsobom odráža aj vysoké štandardy kvality:

  • zaručená a stála čistota a kvalita buniek
  • konštantný obsah živín
  • vysoká stráviteľnosť cca. 80%
  • minimálne riziko kontaminácie z prostredia (ťažké kovy a bežné toxíny v prostredí)
  • lepšia chuť

Foto:

vlastný zdroj

© Eskymaks | Dreamstime.com

 

Páči sa Vám článok? Pokojne ho zdieľajte...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *